Under Coronaläget innefattar Formveckan i år ett antal digitala evenemang.
På spaning efter god form – Dalarnas museum
Digitalt/på nätet: https://vimeo.com/463053268
Tillgängligt dygnet runt
En digital "jakt" på god form i museet och när ett föremål/möbel/detalj hittas dyker en kort presentation av formgivaren upp i bild.
Kontakt: Ann Olander, ann.olander@dalarnasmuseum.se, 070-7203237
www.dalarnasmuseum.se
Träbyggnadskonferens ”Why woodn't you?” (Borlänge arkitekturdagar)
7 okt kl.9-16
Digital konferens
Samhällsbyggnadsnämnden i Borlänge kommun anordnar tillsammans med ByggDialog Dalarna och Länsstyrelsen en träbyggnadskonferens för att stärka träbyggandet i länet.
Borlänges hundraåriga träbyggnader vittnar om en lång tradition av träbyggnation, där kompetensen och råvaran finns. Nu måste vi anpassa den gedigna byggnadstraditionen till klimatet och jordens resurser. På den grunden bygger vi en plats för innovation och hållbarhet genom att samla branschens viktiga aktörer till träkonferens. Tillsammans kan vi gå mot det hållbara folkhemmet.
Anmälan senast 28 september via ByggDialog Dalarnas hemsida: http://byggdialogdalarna.se/kalendarium/why-woodnt-you
Kontakt: Pernilla Wåhlin Norén, pernilla.noren@borlange.se, 070-285-6672
Samtidens arkitektur och framtidens Borlänge (Borlänge arkitekturdagar)
8 okt torsdag kl.9-12
Plats: Digital föreläsning
Anmälan: Senast 8 oktober på: https://www.borlange.se/uppleva-och-gora/evenemang/borlange-arkitekturdagar/anmalan-till-trafikverket-och-arkitektur
Vad kännetecknar den samtida arkitekturen? Vilka möjligheter har vi att bygga hållbara städer och samhällen? Med goda exempel och inblick i både bransch och sektor för vi ett samtal om vart vi är på väg, vilken riktning vi vill ta, samt hur vi gör för att nå dit, i det hållbara samhällsbyggandet.
Dagen arrangeras i samarbete med Länsstyrelsen Dalarna.
Program
09:00-9:05 Ronny Beyer inviger dagen
09:05-9:15 Gestaltad livsmiljö – landets första utbildning i ämnet
09:15-10:00 Trafikverket och arkitektur – Trafikverkets strategiska arbete med arkitektur samt det arkitekturpris som Trafikverket delar ut tillsammans med Sveriges Arkitekter.
09:30-09:50 Ingrid Alerås, arkitekt Wingårdhs berättar om Angered resecentrum, arbetsprocessen och hur samarbetet med de unga i stadsdelen mynnade ut i ett lyckat exempel på god medborgardialog.
09:50-10:00 Samtal med moderator
10:00-10:50 Högskolan Dalarnas nya campus och Trafikverkets huvudkontor – Archus och Diös berättar om två av de största pågående projekten i kommunen.
10.50-11.00 Bensträckare
11.00-11.40 Hur arbetar Borlänge Kommun? – Planchefen berättar om kommunens planer.
11:15-11:30 Frida Lacis, utvecklingsansvarig Jakobsdalen, berättar om det stora stadsutvecklingsprojektet Jakobsdalen som ligger i startgroparna.
11:40-12:00 Tid för frågor och framåtblick
Kontakt: Pernilla Wåhlin Norén, pernilla.noren@borlange.se, 070-285-6672
Placemaking Dalarna – digital föreläsning och workshop
9 okt fre kl.9-12:15
Bild och form, Region Dalarna och Falu stadsbibliotek
Hur skapar vi framtidens attraktiva och trygga platser? Hur tar vi tillvara platsens möjligheter? Hur bygger vi hållbara mötesplatser som människor inte vill lämna? Marcus Andersson från Future Place Leadership föreläser om Nordic placemaking och workshoppar om bibliotek, stadskärnor och byar.
I metoden Placemaking är utgångspunkten att platser utvecklas bäst i samverkan mellan olika sektorer och aktörer, som invånarna själva, kommunen, kultursektorn, fastighetsägare och handlare.
Föreläsningen beskriver metod, tillämpningar samt inspirerar med goda exempel från olika delar av världen. Workshoppens samtal och idégenererande fokuserar på hur metoden kan appliceras på olika typer av offentliga rum i Dalarna.
Målgruppen är du som arbetar med stads- och samhällsplanering, bibliotek, näringslivsfrågor och
kulturutveckling. Workshoppen kan även vara relevant för dig som arbetar med trygghetsfrågor,
landsbygds- och centrumutveckling samt besöksnäring på kommunal eller regional nivå.
Anmälan Senast 2 oktober via formuläret på: https://forms.gle/6tXBacTph8cmBZH4A
Länk mejlas ut till anmälda inför evenemanget
Kontakt: camilla.nyman@regiondalarna.se och boel.andersson@falun.se
https://futureplaceleadership.com/toolboxes/placemaking-in-the-nordics/
En nyfiken introduktion till SPOK
https://play.formdesigncenter.com/formveckan2020/
9 okt fre kl.9:30-11
Region Dalarna bjuder in till en introduktion och ett samtal om SPOK – en digital plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. Hör projektledare Anna Gudmundsdottir berätta hur de arbetar för att etablera plattformen och arbetsmetoden i fler regioner. Emelie Lilja, konsulent – Bild och form Dalarna samt Kattis Karlsson Hofvander, Länshemslöjdskonsulent Dalarna deltar i efterföljande samtal där tittarna också ges möjlighet att ställa frågor.
SPOK (Samtida produktion och konsumtion) grundades av designern Jenny Nordberg och lanserades i Skåne 2016. Med finansiering av Tillväxtverket ska plattformen nu utökas till fler regioner i enlighet med regeringens ambition att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige. SPOK kommer med den utökade digitala plattformen ytterligare kunna synliggöra lokala tillverkare och på så vis skapa fler möten och förenkla samarbetet mellan kreativa näringar och industri – över hela landet. Idag drivs SPOK från Form/Design Center i Malmö.
För att kunna ta del av föreläsningen och samtalet behövs en internetuppkoppling. Föreläsningen och samtalet kommer ej att textas eller teckentolkas. Det kommer gå att ta del av arrangemanget i efterhand genom att följa den länk som är angiven.
Vid frågor kontakta Emelie Lilja, emelie.lilja@regiondalarna.se, 072-0832206